Barcelona, entre les 25 millors ciutats del món per estudiar a la universitat

Barcelona està considerada la 23a millor ciutat del món per estudiar a la universitat, segons l’edició 2017 del rànquing QS Best Student Cities publicat per l’empresa Quacquarelli Symonds (QS), especialitzada en la classificació d’universitats en l’àmbit mundial. Mont-real se situa enguany en primera posició, i relega París —que ha liderat la llista els darrers quatre anys— a un segon lloc. Ciutats del Regne Unit i d’Alemanya han experimentat també un ascens en aquest rànquing. Madrid, en el lloc 31è, i València, en el 70è, són les altres ciutats de l’Estat que s’hi inclouen.

Cada any, opten al QS Best Student Cities poblacions de més de 250.000 habitants que acullin com a mínim dues universitats posicionades en els QS World University Rankings. L’edició d’enguany inclou dues novetats: d’una banda, amplia la llista a les 100 millors ciutats (fins ara se centrava en 75) i, de l’altra, incorpora l’opinió d’estudiants i de nous graduats d’arreu del món a les categories utilitzades en la classificació, com ara la reputació de les universitats, el cost i la qualitat de vida a la ciutat, els preus de les matrícules, o la barreja d’estudiants locals i estrangers.

El rànquing destaca bones notícies per a les ciutats del Regne Unit, tot i l’impacte del Brexit: Londres puja al tercer lloc de la llista (dues posicions per sobre de l’any passat); Edimburg passa al lloc 18è, i Manchester comparteix el 23 amb Barcelona. Tot plegat, en part, com a conseqüència de la caiguda del valor de la lliura que fa més assequibles aquestes poblacions. També han millorat posicions les ciutats alemanyes, amb un sisè lloc per a Berlin i un novè per a Munic. Pel que fa a la ciutat asiàtica més rellevant de la llista, Seül, millora sis posicions i se situa en quart lloc.

Barcelona destaca pel fet d’oferir un dels ambients més atractius d’Europa per viure i estudiar, pel clima, l’entorn turístic, la gastronomia i el llegat artístic i cultural, però també per acollir dues de les universitats més prestigioses d’Espanya, la Universitat de Barcelona i l’UAB, totes dues classificades en el top 210 mundial dels QS World University Rankings 2016-2017, amb els llocs 160 i 203, respectivament. D’entre totes les categories, Barcelona obté la puntuació més alta en el cost de la vida, dada raonable si es compara amb Londres o París, per exemple. Així mateix, les taxes de matrícula, malgrat ser més elevades que les de França i Alemanya, es mantenen, segons el rànquing, relativament baixes. Barcelona també registra bons resultats pel fet de ser considerada una de les ciutats més interessants d’Europa i una de les destinacions més atractives per a estudiants internacionals.